• NEKRETNINE ŠORAK Kralja Petra I 37 Sremska Mitrovica

Compare Listings

Novogradnja ili stara gradnja?

Novogradnja ili stara gradnja?

 

Jedno od prvih pitanja koje postavite sebi kada odlučite da kupite stan je – šta je bolje: dobra, proverena stara gradnja, ili moderna novogradnja. Sa jedne strane dolazi vam bezbroj informacija o “drugačijim vremenima” kada su zgrade pravljene od kvalitetnog, postojanog i izdržljivog materijala, dok vam sa druge strane jednako primamljivo zvuče i novi standardi, novi materijali, nov pristup gradnje životnog prostora, čak i energetski pasoš za koji niste sasvim ni sigurni šta tačno znači.

Pa za šta se onda i kako uopšte odlučiti?

Za početak hajde da vidimo kakva je razlika u materijalima koji su u izgradnji stambenih zgrada korišćeni kroz vreme – preko komunističke do nove gradnje? Kakve su njihove odlike i kako utiču na životni prostor?

Materijali koji su korišćeni u izgradnji stambenih objekata ne mogu se svrstati pod stavku dobri ili loši, osim ako ne utiču direktno na zdravlje ljudi koji žive u njima. Dobro su poznati stanovi u Teslinom naselju gde je korišćen azbest koji je dokazano štetan po ljudski organizam. To je primer ekstremno lošeg materijala.

Graditelji neke materijale, kao što su beton, čelik, drvo i razne proizvode od pečene gline, koriste kako danas, tako i ranije. To su najčešći materijali koje srećemo u gradnji, a onda zavisno od konstruktivnog sistema objekata, dolaze i razlike u kvalitetu gradnje.

Prvo o čemu korisnici misle kada traže svoj novi stambeni prostor je kako da svoje želje i snove upakuju u određenu kvadraturu. To podrazumeva i pomeranje zidova, njihovo ukidanje ili potpuno rušenje itd. Zato je preporuka da se pre kupovine konsultuje stručno i odgovorno lice koje će sagledati projekat i dati dokaz u vidu statičkog proračuna da želje mogu da se pretoče u realnost, pa tek onda pristupiti kupovini i adaptaciji stana. Ova preporuka podjednako važi i za staru i za novogradnju.

Šta se onda, korišćenjem različitih materijala, menjalo vremenom u izgradnji?

Tendencija pri svakom projektovanju je da objekat zadovoljava statiku, a da se u njega ugradi što manje materijala. Debljina zidova u staroj gradnji negde ide i do pola metra. U novijoj praksi zidovi od klima blokova su upola tanji, a sa spoljašnje strane se postavlja fasada koja ima određena termoizolaciona svojstva, da li u vidu stiropora, stirodura ili nečeg trećeg.

Gledano sa strane statike u oba slučaja je sve u redu. Dakle, bitna je termoizolacija. Ukoliko je loša, i u starom stanu i u novijoj gradnji biće vam hladno preko zime što će uticati na račune za grejanje, a isto tako neprijatno vruće preko leta. Takođe, u staroj gradnji u gotovo svim objektima termoizolacija je potpuno izostala.

Šta je za zvučnom izolacijom, postoji li razlika u njenom tretiranju kroz razne periode gradnje?

Što se tiče zvučne izolovanosti pitanje je isto – da li ona uopšte postoji. Bilo da je tavanica sitnorebrasta, kara tavan, kasetirana, montažna sa puniocima ili nekog drugog sistema, izostanak zvučne izolacije će se osetiti.

Šta je onda ono po čemu se mogu razlikovati stara i nova gradnja?

Pa najviše u korišćenju materijala ne za samu gradnju, nego za neke dodatne stvari. U starijim objektima stolarija je drvena, dok se u novoj gradnji nameće PVC. Iako je drvo prirodan materijal, topliji i interesantniji od obične bele plastike, veće je poverenje u funkciju PVC prozora i vrata.

Takođe je vrlo bitno da proverimo ono što je sakriveno i o čemu se ne misli toliko su same instalacije. U kakvom su stanju stare čelične cevi za vodu i keramičke od kanalizacije, obično se zapitamo tek kada dođe do procurivanja. Ne treba zaboraviti da, i ako postavite nove cevi u svom stanu, ostaju zajedničke vetikale i stanovi iznad i ne možete garantovati da su tamo izmenjene. U novoj gradnji se u ove svrhe koristi PVC za koji se očekuje dug vek trajanja. Šta je kvalitetnije? Makar se kod nove gradnje, opet – pod uslovom da su kvalitetno izvedene, za instalacije može reći da su nove i da ne treba očekivati ulaganja u popravku istih.

Takođe mišljenje je  da su elektroinstalacije sigurnije u novijim objektima. Razliku pravi i to što u novoj gradnji imate svoje odvojeno merno mesto za struju, vodu i grejanje.

Šta bi zapravo bio generalan zaključak poređenja materijala korišćenih u novoj i staroj gradnji?

Zapravo se na osnovu korišćenih materijala ne može reći šta je kvalitetnije, da li nova ili stara gradnja. Ono na osnovu čega se može napraviti poređenje je sam kvalitet gradnje, a on se ogleda u tome koliko se u samom izvodjenju objekata vodilo računa o poštovanju tehničke regulative i pravila struke. Po tome je svaki objekat, pa i svaki stan, priča za sebe. Ne treba zaboraviti ni projektante, koji stručnim sagledavanjem problema, odabiru ugrađenih materijala i opreme, kao I rešavanjem detalja mogu mnogo uticati na kvalitet u kasnijem korišćenju objekata. Naravno sve ima svoju cenu, ali tamo gde je kvalitet u projektovanju i izgradnji izostao, izostaće i kvalitet stanovanja samih korisnika.

Još jedna od stavki na koje treba obratiti posebnu pažnju prilikom kupovine nove ili stare gradnje, a koja nema veze sa materijalom, je lokacija na kojoj želite da stvorite svoj dom. Dok se objekti stare gradnje uglavnom nalaze u područjima gde se stanari muče sa bezbednošću automobila jer je parkiranje na javnoj površini, stambeni objekti nove gradnje se najčešće grade van centralne gradske zone  pa zbog prostora kojim raspolažu i uslova za gradnju po principu jedan stan- jedno parking mesto, planirane su tako da u svom sklopu imaju  parking mesta, garaže ili garažna mesta.

Isto tako, kod stare gradnje ne postoji pravo na povrat PDV-a za kupca prvog stana dok u novoj gradnji, kada kupujete od investitora, to pravo možete ostvariti.

img

Petar

NEKRETNINE ŠORAK ovlaštena je agencija za posredovanje i olakšavanje pristupa informacijama vezanim za promet nekretnina.

Povezane objave

TRŽIŠTE NEPOKRETNOSTI U PRVOJ POLOVINI 2018 GODINE

        izvor:...

Nastavnite sa čitanjem
Petar
od Petar

UPIS ZAJEDNIČKE SVOJINE NA OBA SUPRUŽNIKA

 Kako kupac ne bi ostao bez imovine koju kupuje od prodavca obavezno treba da zatraži saglasnost...

Nastavnite sa čitanjem
Petar
od Petar

УГОВОР О ПРОМЕТУ НЕПОКРЕТНОСТИ

Промет непокретности је пренос права својине на...

Nastavnite sa čitanjem
Petar
od Petar