Boje u vašem domu

Dobra kombinacija boja u Vašem domu pružiće Vam pozitivnu energiju, zato vodite računa koje boje koristite prilikom uređenja enterijera.

Plava

Plava evocira osećaj mira i svežine te predstavlja snagu i pouzdanost . Nijanse jake plave podižu energiju dok nežnije nijanse smiruju i prostor čine većim. Plava smanjuje apetit pa ako ste na dijeti, poslužite hranu na plavom tanjiru. Za osećaj kao da ste na plaži, kombinujte plavu sa zelenom. Plava i žuta donose vedrinu.

Crvena

Istraživanja pokazuju da će se otkucaji srca osobe koja je okružena crvenom povećati, pa nije čudo da prostor u kojem prevladava deluje toplije. Utisak pojačavaju zemljani tonovi. Tamno crvene zavese ili prekrivači nisu dobri jer ta boja apsorbuje svetlo, pogotovo u malim prostorijama. Zamenite ih svetlijim tonovima crvene koji odbijaju svetlost.

Roze

Svetlo roze boja, poput fuksije, idealna je kao boja za iza radnog stola, jer ta boja podiže energiju. To je dobra boja i za kućnu haljinu u kojoj obavljate kućne poslove. Suzdržana roza, umiruje osećaje. Boju maline koristite u trpezariji, jer je topla i reflektuje svetlost. U kombinaciji sa čokolada smeđom, roze će delovati prefinjeno, pa je to zgodna boja za svečani stolnjak.

Žuta

Žuta donosi optimizam, aktivira memoriju, stimuliše nervni sistem, podstiče komunikaciju i iskre kreativnosti. No, prigušeni i zemljano-žuti tonovi deluju umirujuće i neutralno, pa ako idete na ispit, navucite radije jarko žutu majicu. Bledo žuta čini da prostor deluje većim. Generalno, prostorije bez prozora izgledaće bolje sa zidovima u jarko žutoj boji. Zlatna i boja meda daju notu gostoljubivosti.

Narandžasta

Peškiri u boji marelice, breskve i mandarine podstaknuće opuštanje, pa se dobro njima okružiti u kupatilu. Dobro se uklapa i smeđa sa zlatnim nijansama. Jarkonarandžasta može biti teška tokom dana, ali vrlo ugodna i topla noću, pa birajte takve pokrivače. Svetlonarandžasta stimuliše energiju i osvetljava prostor .

Zelena

Zelena se povezuje s poljem, lišćem i darovima prirode, zato daje smirujući osećaj, pa je idealna za spavaću sobu. Svetlije nijanse, poput limete, podižu vitalnost i obnavljaju energiju, pa ih koristite u kupatilu, ili dečjoj sobi. Postoje istraživanja koja pokazuju da zelena olakšava čitanje i podiže nivo razumevanja onoga što pročitamo, pa je to zgodna boja za okolinu radnog stola malog prvaka.

Ljubičasta

Ljubičasta ima očaravajuće duhovno i mistično delovanje, podstiče na razmišljanje i meditaciju. Nijansa svetle lavande razbija formalnost i povećava ugodu, pa je kostim te boje dobra kombinacija za poslovne razgovore. Boja ljubičica takođe čini da se osećamo ugodno, pa je dobra i kao boja za jedan zid u spavaćoj sobi, ili dvoseda u boravku. Ljubičasta je ujedno boja bogatstva i moći.

Siva

Siva odaje utisak smirenosti i samostalnosti. Naglašena siva simbolizuje snagu, dok svetlija nijansa ima nežniji efekat. Zbog jednostavnosti i pouzdanosti kojom odiše uobičajena je u poslovnom svetu. Odlična je na zidovima „muških“ prostorija, dok u dnevnom boravku može biti idealna podloga za cvetne efekte na zidu. U kombinaciji s crvenom deluje glamurozno, dok s ljubičastom daje dozu prefinjenosti.

Braon

Deluje toplo, pogotovo svetlije i bež varijante te boja lana, pa imamo utisak da kaputi u tim bojama bolje greju. Simbolizuje snažnu vezu s prirodom, kao i sve kombinacije s plavom i zelenom. Međutim, previše braon može učiniti da se osećate preopušteno, pa nije dobra kombinacija za poslovne sastanke, ili kancelariju.