Električno grejanje

Radi se zapravo o tankim trakama koje se postavljaju na pod, a zanimljiv je podatak da je za napajanje ovog sistema potrebna jedna jedina utičnica. Interesantno je takođe da se ovakvo podno grejanje može postaviti u svaku prostoriju pa čak i na otvorene terase. Ali krenimo ispočetka!

Postavka električnog podnog grejanja

Grejne trake za podno grejanje su širine od 3 do 15 cm. Najčešće se u stanovima koriste šire trake dok se uže mogu koristiti za grejanje okapnica ili delova zida. Za razliku od kablova, ove trake moguće je probušiti bez posledica ili potpuno potopiti u vodu. Bitno je samo da ne budu u potpunosti prekinute!

Ceo sistem vezuje se na običan električni priključak, to jest, na napajanje 220-230V. Uz njega, na zid, postavlja se kutija sa pretvaračem koji napon od 220 pretvara na 12V.

Ukoliko se ispod stana nalazi negrejani prostor (ostave, podrum…) preporučuje se da se ispod traka postavi stirodur debljine 1 do 2 cm.

Na njega se postavljaju trake paralelno s pravcem zidova od razvodne table. Montaža je jako jednostavna i brza. Trake se specijalnom trakom, koja liči na selotejp, pričvršćuju za pod.

Nakon završene montaže, preporučuje se izlivanje cementne košuljice minimalne debljine od 3 do 5 cm. Nakon sušenja, postavlja se završna obloga –parket ili pločice.

Ukoliko se ispod stana nalazi negrejani prostor, preporučije se postavka stirodura kao podloge za podno grejanje

Temperatura s podnim grejanjem

Grejač može da dostigne temperature od 25 do 50 stepeni, odnosno, temperatura poda može da se kreće se od 28 do 35 stepeni. Regulisanje toplote obavlja se upravljačkom jedinicom (termostatom) koja se obično postavlja na zid kod ulaza u prostoriju.

Cena električnog podnog grejanja

Cena električnog grejanja za manje površine (od 2 do 5 m2), odnosno, ako ga postavljate samo u jednoj prostoriji kao što je kupatilo ili terasa, iznosi oko 80 evra po kvadratnom metru. Za veće površine, cena po kvadratu je naravno manja. Tako za površinu od 11 do 50 m2 treba da izdvojite od 25 do 40 evra po m2. Za velike površine od 50 do 100 m2 cena je najniža i iznosi oko 28 evra po m2.

Ovo su cene bez montaže koju ćete trebati platiti oko dodatnih 180 evra.

U cenu podnog grejanja nije uključena priprema, to jest, postavljanje stiropora. Za ove radove je potrebno izdvojiti od 2-4 evra/m2 (u zavisnosti od površine) dok izlivanje cementne košuljice sa materijalom se kreće od 7 do 12 evra po kvadratnom metru (u zavisnosti od debljine i površine).

Očekivana potrošnja električne energije

Potrošnja električne energije u grejnoj sezoni zavisi najviše od izolovanosti objekta, navodi Ecomaxx. Za objekte koji su vrlo dobro izolovani (sa spoljnom izolacijom zidova od 10 do 16 cm i poda oko 5 cm izolacije), odnosno koji spadaju u A i B kategoriju izolovanosti, potrošnja na mesečnom nivou iznosi od 5 do 8 kWh/m2. Za slabije izolovane objekte, sa debljinama izolacije zidova od 5 do 10 cm i poda od 2-5 cm, potrošnja je nešto veća od 8 do 20 kWh/m2. Za objekte koji spadaju u F kategoriju izolovanosti odnosno nemaju izolaciju, potrošnja je najveća i iznosi 20-25 kWh/m2.

Za potrošnju električne energije po kvadratnom metru uzeta je vrednost na proseku grejne sezone što znači da će u hladnijim mesecima potrošnja biti znatno veća dok će u manje hladnijim mesecima biti znatno manja. Troškovi grejanja su u proeseku do 30-50% manji u odnosu na druge sisteme grejanja.

Izvor: gradnja.rs portal za arhitekturu i građevinarstvo