Kućni ljubimac

Vreme je za kućnog ljubimca?

Rešili ste se da u život unesete lepotu druženja i da ga obogatitete prisustvom kućnog ljubimca? O odluci ste dobro razmislili, preispitali sebe i ukućane? Sada jedino ostaje da mala čupava pufna stigne u vašu kuću.

Pre nego što odete da odaberete svog ljubimca, prethodno treba da izvršite pripreme u svojoj kući ili dvorištu:

Kada su u pitanju manji ljubimci koji se drže u kavezu kao što su razne vrste ptica, hrčkovi, zamorčići itd. nikakve pripreme nisu potrebne jer oni većinu vremena provode u kavezu,a van kaveza borave pod vašom kontrolom. Međutim, ako ste se rešili da za ljubimca odaberete psa ili mačku, onda je potrebno da pripremite prostor u kome ćete smestiti štene ili mače i u kome će ono boraviti. U slučaju da imate dvorište i da ste se rešili da ljubimca držite u njemu, morate mu obezbediti odgovarajući smeštaj.

Kada je u pitanju pas, potrebna mu je kućica. Kućica treba da bude postavljena tako da psu omogućava dobru preglednost čitavog dvorišta. Po veličini, kućica treba da bude usklađena sa veličinom koju će pas postići. To nikako ne znači da treba da bude prevelika. Iz najbolje namere da psu obezbede što konforniji smeštaj, ljudi se odlučuju za prevelike kućice što je greška, jer se u velikim kućicama pas preko zime jako teško ugreje.

Za mače ne treba vršiti posebne prireme u dvorištu, samo mu treba obezbediti zaklonjen i topao prostor za boravak. Bilo da ste za dvorište nabavili štene ili mače morate da izvršite proveru čitavog prostora i utvrdite da li u njemu postoje predmeti ili materije koje bi mogli da povrede štene ili mače kao što su: oštre alatke, postavljeni mamci za miševe i pacove, lako dostupne hemikalije…

Morate da imate na umu da su mlade životinje jako radoznale i da ih privlači svaki novi predmet koji na svoj način pokušavaju da ga upoznaju time što ga njuše, ližu i proveravaju mu ukus. Kada ljubimca smestite u dvorište, to ne znači da je njemu sam smeštajni prostor dovoljan ma koliko komforan bio. Mlada životinja traži puno pažnje i vremena da bi se razvila u zdravu, društvenu jedinku.

U slučaju da ste se rešili da novog ljubimca primite u stan, pripreme za njegov dolazak su neophodne. Potrebno je da odredite mesto u stanu koje će postati njegov lični kutak. Za to vam ne treba puno prostora, dovoljan je jedan ćošak u koji ćete smestit ležaj za psa ili mačku. Najbolje bi bilo da to mesto bude u prostoriji u kojoj životinja ima najmanje mogućnosti da nešto pokvari, izgrize, razbije. Bilo bi poželjno da je pod prostorije u kojoj će životinja boraviti lak za održavanje.

U prostoriji treba obezbediti i deo u kome će životinja obavljati nuždu, a to je posuda sa peskom ili posipom za mačke, ili stare novine za psa. Štene ili mače mogu, kada ste vi kod kuće, da borave u čitavom stanu, ali nije pametno ostavljati ih same u celom stanu jer je gotovo nemoguće van njihovog dometa skloniti sve stvari koje bi mogle da ih ugroze ili koje bi oni mogli da oštete. Može da vam se učini da je štene ili mače potpuno nezainteresovano za okolne predmete kada je sa vama u društvu, ali kada ostane samo, ono pokušava da pronađe sve moguće načine da se zabavi i upozna svet oko sebe.

Kućni ljubimac u stanu

Pogrešno je mišljenje da je za psa mučenje ako ga držimo u stanu. Mučenje za psa jeste držanje u stanu ako nismo u stanju da mu obezbedimo šetnje više puta dnevno u toku kojih će se istrčati i izigrati. Pas koji u šetnji istroši višak energije, ostatak dana će provesti mirno u druženju sa vama ili dremajući na svome mestu. Patuljaste rase pasa predstavljaju izuzetak i većina njih ne traži svakodnevno izvođenje jer im je stan sasvim dovljan poligon za trčanje i igru. Za njih u stanu samo treba obezbediti uvek dostupan prostor u kome će vršiti nuždu.

Za mačke koje žive u stanovima u gradskoj sredini jako je teško da se obezbedi siguran izlazak van stana, jer ih njih napolju vreba hiljadu opasnosti. Mačke svu svoju potrebu za igranjem mogu da zadovolje u stanu, posebno ako im posvetimo dovoljno vremena i ako im obezbedimo odgovarajuća sredstva za zabavu. Za mačke je važno da imaju i parče drveta na kojima će moći da oštre nokte inače će im za tu svrhu poslužiti vaš nameštaj. Ako uzimate štene ili mače od odgajivača, ne bi trebalo da ga preuzimate dok nije primilo prvu vakcinu

Ako se rešite da usvojite uličnog psa ili mačku bez vlasnika, obavezno ih prvo odvedite kod veterinara koji će ih detaljno pregledati, proceniti starost životinje, ukazati vam na eventualne zdravstvene probleme i sa kojim ćete se dogovoriti oko vakcinacije i čišćenja od crevnih parazita. Od odgajivača od koga štene ili mače preuzimate, treba da se raspitate čime je bilo hranjeno i na kakav je režim ishrane naviklo. Broj obroka koje mlada životinja treba da ima u toku dana zavisi od starosne kategorije kojoj životinja pripada