Mali dom – veliki komfor

U dizajnu, kao i u životu, veće ne znači uvek i bolje. Kod malih stanova karakterističnim za urbane sredine mnogo je bitnije šta ćete uraditi sa prostorom koji vam je na raspolaganju nego koliku površinu on zauzima. Uz dobru organizaciju prostora i minimalna ulaganja od malog stana možete napraviti moderan i komforan kutak za život…

Evo par korisnih saveta kako da barem naizgled taj prostor učinite većim, ali i funkcionalnijim.

USKA DNEVNA SOBA

Ako vam je dnevna soba ide u dužinu više nego u širinu, podelite taj prostor u tri zasebne celine za sedenje koristeći manji komadni nameštaj. Koristite ogledala kao dekorativni element u ovoj prostoriji, jer ćete tako osvetliti čitavu prostoriju dnevnim, ali i veštačkim svetlom.

ZIDOVI TREBA DA BUDU SVETLI

Kako bi tvoj stan vizuelno izgledao prostranije i kako ne bi imali osećaj da vas nešto guši i pritiska, zidovi bi trebalo da budu svetli- beli, bež, pastelne nijanse plave i zelene…Samo što dalje od tamnih tonova! Prostor će tako izgledati čisto, sveže i veće.

ŠTO JEDNOSTAVNIJE

Još jedno od pravila da mali stan izgleda veće je tako što ga nećete pretrpati ni nameštajem, ali ni sitnicama. Izbegavajte podne prostirke i milje na nameštaju, a ukrasne figure svedite na minimum. Centralni deo sobe bi trebalo ostaviti slobodan, jer će stvoriti iluziju širine prostora.

INVESTIRAJTE U MULTIPRAKTIČAN NAMEŠTAJ

Kada se radi o malom prostoru, svaki pedalj se računa. Investirajte u komadni nameštaj koji će imati dvostruku funkciju. Razmislite o krevetu sa točkovima, koji može biti pretvoren u postolje za TV. Kupujte sofe sa šupljinama unutar konstrukcije, koje se mogu koristiti za skladištenje, ili trpezarijski sto sa ugrađenim delom koji produžava njegovu dužinu. Na taj način možete okupiti veći broj gostiju, a kada nemate goste vaš sto će biti mali i neće zauzimati previše prostora. Koji god nameštaj da odaberete, pobrinite se da izaberete komade čija veličina odgovara vašem prostoru. Nameštaj sa debelim i mekim tapacirom će samo poslužiti da vaš životni prostor izgleda još manje. Ne brinite previše o pronalaženju prave sofe. Mnoge kompanije specijalizovane su u stvaranju nameštaja koji je namenjen za male stanove.

VERTIKALNO SKLADIŠTENJE U MALOM STANU

Planiranje prostora za skladištenje je najbolji način da iskoriste prostor. Od ključne je važnosti vertikalan, kao i horizontalan nameštaj koji će vam dobro doći u malom stanu. Uski sistemi za skladištenje su vaš najbolji izbor, kada pokušavate da dobijete najviše od skladištenja iz najmanje količine prostora.

Stavite dve identične police sa obe strane vrata ili veliki komad nameštaja od poda do plafona, koji služi kao veliki sobni graničnik između vaše spavaće i stambene zone. Razmislite o korišćenju raspoloživog zidnog prostora, koji može postati skrovište za vaše stvari.

VELIKI KOMAD NAMEŠTAJA

Ako imate zasebnu spavaću sobu u malom stanu, slobodno kupite što veći krevet. Ovaj dominantan ali i glavni komad u spavaćoj sobi će odvući pažnju na činjenicu da vam je soba mala jer će on biti u centru pažnje, te će vam se soba učiniti barem prividno većom nego što to i jeste.

OGLEDALO JE VAŠ NAJVEĆI PRIJATELJ

Ogledala nisu samo korisne stvarčice koje vam pomažu ujutru da se spremite za posao, školu…Ona mogu da odigraju ključnu ulogu u ,,osvajanju“ prostora, naročito ukoliko imaš više njih koja će i ,,produbiti“ prostor. Odbijanje svetlosti o ogledalo takođe može da pomogne u vizuelnom uvećanju prostora. Takođe , što je stan osvetljeniji, izgledaće veće. Zato su, svaka lampa i lampica, dobrodošle, kako na plafonu , tako i na stočiću, podu , stolu…I naravno, birajte ,,belo“ svetlo, nalik dnevnom, jer će ona prigušena i žućkasta zatvoriti prostor.

I NA KRAJU..

POKAŽITE KARAKTER!!!

Možete imati najlepši stan na svetu, no ako se vi u njemu ne osećate dobro, to jednostavno nije ugodan dom. Učinite prostor svojim i dajte mu dozu  karaktera – tada se ni najmanji stan na svetu neće činiti premalenim ili skučenim.