REALNOST-ključna reč u prometu nekretnina

Ako u nekom trenutku donesete  jednu od najvažnijih odluka u životu – da kupite ili prodate nekretninu, možete početi da maštate o svojoj budućnosti koliko god želite. Ipak, postoje dva momenta u kojima mašti nema mesta a to su odgovori na pitanja :

 1. Koliko novca  stvarno  mogu da dobijem za moju nekretninu?

 2. Šta (i gde)  stvarno  mogu da kupim za novac koji imam?

Najvažniji pojam sa kojim ćete zakoračiti na tržište nekretnina MORA da bude REALNOST.

Zvuči potpuno razumljivo ali, iskustvo pokazuje da je ponašanje klijenata često veoma daleko od toga. 

Bilo bi dobro da razumete još nesto – agent  koji dolazi na procenu i prijem Vašeg stana radi prodaje  nije osoba koja određuje cenu.

Naime, on je neko ko  razume kako će to uraditi tržiste  nekretnina i to će Vam preneti.

Vi kao vlasnik možete svoj stan voleti najviše na svetu i iz 1000 razloga misliti da on kosta baš  onoliko koliko Vama treba. Takođe možete izgovoriti i cuvenu  rečenicu: “

Nama se ne žuri, mi ne moramo po svaku cenu da ga prodamo, ako ne postignemo ono što želimo – izdaćemo ga, nemamo nameru da ga poklanjamo”, ili

Ja razumem da je Vama u interesu da što pre prodate naš stan jer radite za proviziju ali, mi imamo planove za čiju realizaciju nam treba ovaj iznos,” itd.

Znate li šta ćete postići ovakvim stavom?

Ništa.

Zašto?

Zato što na tržištu nekretnina vlada, kao i na svakoj drugoj pijaci,jedini mogući, prastari, zakon ponude i potražnje.

Jednostavno, što pre shvatite da ne prodajete prošlost i emocije (odrastanje, roditelji, rođendani, kafice sa komšinicom, slave …) već da ste “izneli robu na tezgu“, to ćete brže i lakše prodati stan i krenuti dalje. Kupac na Vaš stan gleda iz svog ugla, on prema njemu nema emocije, već razmišlja o potencijalnom ulaganju, poredi ga sa ostalim nekretninama koje je video (ili sa stanom koji je prodao), procenjuje ga u odnosu na svoje potrebe … Zvuči surovo? Možda, ali … i Vi ćete se isto tako ponašati kad budete u potrazi za novim životnim prostorom!

Međutim, ako uporno odbijate da prihvatite ono što Vam  tržiste govori svojim ćutanjem (dugotrajna prodaja zbog previsoke cene) – ostaćete tu gde ste. U svom neprodatom stanu!  U nekim slučajevima – godinama.

Ako ste u poziciji kupca,  dobro razmotrite sa svojim agentom šta je ono što realno možete da kupite za iznos koji ste planirali jer ćete na pomenutom tržistu nekretnina moći da kupite  samo određen broj kvadrata, na određenim lokacijama, u određenom stanju.

Ništa više od toga.

SAVET :

Ne oslanjajte se previše na hitne prodaje (koje snižavaju cenu), jer su retke. Budite uporni, strpljivi, fleksibilni i spremni na kompromis.

Razmotrite šta je  ono od čega ne želite da odstupite (npr.lokacija), a prilagodite se u svemu ostalom (npr.sprat, terasa, strana sveta, stanje stana…).

Uvek imajte u vidu da za svoj novac, treba da napravite  najbolji mogući izbor.

Ne zaboravite – najvažnija, ključna reč  u kupoprodaji nekretnina je – REALNOST.

Na kraju, još jedan savet :

U tako važnom poslu za Vas i Vaše najbliže, ne oslanjajte se previše na sreću, oslonite se na pouzdanog POSREDNIKA.

http://svetnekretnina.wordpress.com