Šta treba uraditi pre dolaska agenta na procenu, prijem ili prezentaciju stana

Ako ste odlučili da prodaju svoje nekretnine poverite pouzdanom posredniku (najbolje je da ga odaberete po preporuci), već ste napravili važan korak ka realizaciji tog posla. Vaš agent ima ozbiljan zadatak koji treba da obavi stručno, u najkraćem roku i maksimalno diskretno.

Kako mu možete pomoći?

Od najveće je važnosti  da dokumentaciju koja dokazuje Vaše vlasništvo nad nekretninom koju želite da prodate čuvate pažljivo složenu, na jednom mestu i da uvek znate gde je.

Ne morate pre dolaska agenta vaditi List nepokretnosti (Vlasnički list) ali, svu ostalu dokumentaciju pripremite na uvid kao i ličnu kartu.

Nakon potpisivanja Ugovora o posredovanju, agent će slikati Vaš stan da bi oglas bio što jasniji i privlačniji potencijalnim kupcima.

Mnogi prodavci se brinu kako će stan izgledati u oglasu.

Mnogi se ne brinu uopšte.

Ako ste u prvoj grupi, opustite se, ne morate da krečite, farbate stolariju, hoblujete i lakirate parket (to će po svom ukusu uraditi budući vlasnik). Vi se potrudite da uradite ono što možete.

Za slikanje stana,  bice dovoljno da ga usisate, obrišete prašinu, operete prozore i zavese, sklonite garderobu sa nameštaja, zategnete posteljinu, privučete stolice, operete kupatilo, zamenite pregorele sijalice (vodite racuna o tome da stan u svako doba dana bude dovoljno osvetljen), pocistite terasu i Vas stan ce u oglasu izgledati odlicno.

Za prezentaciju stana,  pored svega navedenog, uradite jos nesto veoma vazno – dobro provetrite sve prostorije (posebno su nepozeljni duvanski dim i mirisi iz kuhinje) a kucne ljubimce drzite pod kontrolom ili izvedite iz stana.

Ipak,  ako se radi o veoma zapuštenom prostoru,  higijensko krečenje i tzv. “veliko spremanje” bi bilo više nego poželjno. Bez obzira na razlog lošeg stanja stana koji prodajete (možda ste ga takvog nasledili ili zakupci nisu vodili računa o njemu), potrudite se da ga minimalnim ulaganjem osvežite i učinite privlačnim potencijalnom kupcu.

Moze da se desi  da kupcima Vas stan ne odgovara jer misle da :

nije funkcionalan

ne moze da se adaptira po njhovim zahtevima

nema dovoljno svetla

infrastruktura nije kompletna

previse kosta

suvise je visoko ili nisko pozicioniran u zgradi

ulaz nije dobro odrzavan … itd.

Ono sto ne bi trebalo da se desi  je da zbog loseg stanja u kom se stan nalazi, kupci ne stignu da ga dobro pogledaju jer jedva cekaju da – izadju iz njega!

Kvalitet oglasavanja prodaje zavisi i od toga koliko će  agent umeti da slikanjem Vašeg prostora izvuče ono najbolje iz njega, a isto tako, vazan je i nacin na koji ce potencijalnim kupcima prezentovati nekretninu, zato – pazljivo birajte s kim radite!

BONUS SAVET- Možete na sajtu Agencije pogledati na koji nacin, Vas agent  oglašava stanove koje već prodaje, a bilo bi idealno ako biste do svog posrednika dosli po preporuci.

Ako ste medju onima koji smatraju da nije važno kako stan izgleda kad se slika za oglas, ili prezentuje potencijalnim kupcima – znajte da mnogo grešite!

Nikome nisu privlačne slike na kojima su najuočljivije razbacane stvari, prljavi sudovi, zavese koje na pola vise, mutni prozori, zatrpane terase… , niti ce se kupci duze zadrzati u takvom prostoru.

Loše osvetljeni, neuredni stanovi odbijaju kupce na prvi pogled

Na taj način se ne stiče pravi utisak o stanu a kupac cesto zakljucuje da cena mora dosta da se spusti.

Savet za sve prodavce :

Ako ste vec u prilici da zbog prodaje, svoj stan putem oglasa i prezentacija izlažete nebrojenim pogledima potencijalnih kupaca, neka utisak o Vama i Vašoj nekretnini bude najbolji mogući.

Kao što vidite, posrednik ne trazi ništa što nije u Vašem interesu.

Naprotiv, uredna dokumentacija i lična karta na uvid (da se legitimišete kao vlasnik), potpisan Ugovor o posredovanju (zakonski uslov za oglašavanje) i uredan prostor koji će na slikama izgledati lepo i privući kupce su provereni koraci ka lakšoj, brzoj i manje stresnoj realizaciji veoma važnog posla Vašem životu.

Na kraju, kad počne oglašavanje prodaje Vašeg stana, proverite kako to u oglasu izgleda… Ako imate primedbe, slobodno o njima razgovarajte sa svojim posrednikom.