Energetska efikasnost – šta to znači u svakodnevnom životu

Da li ste možda primetili u vašem domaćinstvu da osećate hladnoću čim se radijatori ohlade? Ili, dok zavaljeni u fotelji pratite novogodišnji program za vratom osećate hladnoću koja kao da izbija odnekud? Moguće da ste osetili ponekad i specifičan miris memle i vlage u stanu? A kad dođe leto, u istoj toj prostoriji se gotovo ne može boraviti? Ukoliko vam se ovo dešava, vreme je da razmislite o promenama i energetskoj sanaciji vašeg doma.

Naše kuće i zgrade, ukoliko nisu energetski efikasne, troše veoma veliku količinu energije. Ako nisu adekvatno izolovane ili nemaju odgovarajući sistem grejanja, mi praktično tokom zimskog perioda ne možemo ostvariti željene uslove komfora odnosno grejemo naše naselje tako što se kroz loše zidove, krovove i prozore emituje i rasipa energija. Tako u isto vreme plaćamo veće račune i nemamo komfor koji smo platili. Većina nas živi upravo u takvim zgradama – rasipnicima energije.

Optimalni uslovi za život i rad čoveka zahtevaju da vazduh u zatvorenim prostorijama ima temperaturu od 16 do 22°C.5Temperature niže od 15°C i iznad 22°C ne prijaju ljudskom organizmu.